Variante de transfer la si de la Aeroport Henri Coanda in Bucuresti

Bine ati venit in Romania! Sau la revedere. Sau ambele, daca faceti o escala scurta. Zburati? Probabil ca da, toti o facem. Mai facem un road trip, mai luam trenul, poate ne urcam pe bicicleta si dam o tura, dar principalul mod de a calatori ramane avionul. Si principalul nod aviatic al Romaniei e Bucurestiul, sau, ma rog, un pic mai la nord de Bucuresti, Otopeniul. Chiar picul asta e motivul pentru care scriu acest articol. Am luat biletele de avion, am luat in calcul pretul biletului, pretul cazarii, durata zborului, dimensiunea bagajului, dar un lucru dureros de important ne scapa uneori din atentie pana in ultimul minut. Trebuie sa fim la aeroport cu 45 de minute mai devreme, sau o ora, sau cum ne zic ei (noi stim mai bine, sau asa credem, si avem reperele noastre). Si aici avem de luat decizia: Cum?

Ei bine, in Bucuresti cel putin, variante sunt. Pentru toate buzunarele, pentru cei mai grabiti si mai relaxati dintre noi, pentru cei care sunt aici prima oara sau pentru cei care le-au incercat deja pe multe si sunt curiosi daca nu cumva ar putea sa varieze un pic.

Taxiul

O prima varianta, probabil cea mai evidenta. Si aici avem variante multiple. Din fericire, fata de alte capitale europene, preturile pe kilometru sunt rezonabile. Chiar daca apelam la una din companiile care au contract cu aeroportul sau una cu preturi fixe pe cursa sau una din cele mai banale, banii scosi din buzunar nu vor rivaliza niciodata cu cei platiti pentru biletul de avion, si avem asigurat confortul, macar cel fizic daca nu totdeauna cel mental. Cu traficul din Bucuresti, pana si ei mai intarzie. Una dintre companiile care vin cu ceva nou este BlackCab. Mai posh, dotati cu masini noi, te fac sa te simti un VIP, si oferta lor de 45 lei pret fix pentru o cursa catre sau de la aeroport este una cel putin decenta pentru conditiile oferite. Daca banii conteaza, atunci puteti alege sa comandati telefonic, online, sau de la helpdesk-urile relativ recent aparute in aeroport un taxi cu tarif de 1,40 lei / km (deci vreo 25-30 lei pana prin centru). In orice caz, de evitat “piratii” care asteapta la parter si care “te iau” cu 3,50 lei / km.

Autobuzul

RATB-ul este varianta cea mai evidenta daca intr-adevar vrem sa economisim un pic. La mai putin de 10 lei dus-intors (in principiu nu se poate cumpara o singura calatorie, decat daca ai un Card Activ), liniile expres 783 si 780 te duc (sau te iau de) la oricare dintre cele peste 15 statii dintre Aeroportul Henri Coanda si Piata Unirii, in mijlocul Bucurestiului, respectiv 10 dintre acelasi aeroport si Gara de Nord, principalul nod feroviar al Romaniei. Autobuzele circula la 15-30 de minute in timpul zilei, si cam 45 in timpul noptii, si chiar daca nu acopera prea mult din Bucuresti, au statii langa guri de metrou si/sau alte mijloace de transport in comun.

Trenul

Cea mai recenta aditie la variantele de transfer Aeroport – Bucuresti vine de la CFR. Trenul expres introdus de acestia face legatura cu Gara de Nord, insa intre statia CFR din Otopeni si terminalul aeroportului legatura se face cu un microbuz. Varianta este probabil cea mai putin recomandata, in afara de inconvenienta schimbarii microbuz/tren mai existand si problema pretului mai mare decat cu autobuzul (aproximativ 7 lei intr-o singura directie) si orarul ce nu acopera intervalul 22:00 – 06:00.

Metroul

As vrea sa spun ca aceasta este a patra optiune, pentru ca ar fi de departe cea mai buna. Din pacate, mai avem de asteptat. Ne bucuram insa sa stim ca se lucreaza la asta. Spor la treaba.

Celalalt aeroport al Bucurestiului, Aeroportul Baneasa (doar pentru zboruri domestice) se afla mult mai aproape si beneficiaza de toate variantele prezentate deja, plus vreo cateva in plus, avand in vedere ca e practic in oras.

Nici in cazul celorlalte aeroporturi din Romania nu va trebui sa scoatem o avere din buzunar pentru a face drumul in / din orasul deservit. Majoritatea beneficiaza de un fel sau altul de autobuz, cu preturi mici (de exemplu intre Aeroportul Timisoarei si centrul orasului, pretul unui bilet de autobuz este 2,5 lei), iar taxiurile, daca sunteti atenti si nu va lasati pacaliti, au tarife care vor mira probabil orice turist venit dintr-o capitala vestica.